Cursusagenda


Taaltrajecten voor hoger opgeleide anderstaligen: Staatsexamen I en II

De staatsexamens Nederlands als Tweede Taal (NT2) zijn bedoeld voor mensen die een andere moedertaal spreken. Met deze avondopleiding bereidt u zich goed voor.

Heeft u startniveau A2? Dan kunt u deelnemen. Als u het examen haalt, bent u officieel ingeburgerd. 

  • Staatsexamen I: hiermee kunt leren of werken op mbo-niveau
  • Staatsexamen II: hiermee kunt leren of werken op hbo- of universitair niveau

De lessen

In de lessen werkt u met computerprogramma’s, proefexamens, gespreksoefentoetsen en schrijfopdrachten. U werkt in een groep, maar wel zelfstandig. Er is een begeleider. U kunt dus in uw eigen tempo werken. Ook thuis.

We geven de lessen in blokken van 10 weken. Hoeveel blokken u nodig heeft, hangt af van uw eigen kennis en snelheid. 

Voor u begint, maakt u een toets en voeren we een start-gesprek. Daarin bespreken hoeveel tijd u waarschijnlijk nodig heeft. En ook wat de kosten dan zijn.  

Kosten

Als u zich inschrijft, krijgt u een offerte met de totale kosten. Hou rekening met € 14.00 per les. De toets kost €110,-, maar dat geld krijgt u terug als u begint met de cursus. Daarnaast betaalt u nog kosten voor leermiddelen en voor het examen zelf.   

Moet u verplicht inburgeren? Dan kunt u het geld lenen van DUO. Kijk voor meer informatie daarover op de website www.duo.nl.

Het examen

Het Staatsexamen zelf maakt u bij DUO. Dat kan bijna elke week, op 5 locaties in Nederland. U moet zichzelf aanmelden. Kijkt u daarvoor op de website van DUO.

Aanmelden

Klik op knop hieronder en meld u aan. Vul het aanmeldformulier in en stuur het op, via post of e-mail. Dan nodigen we uit voor het startgesprek en ontvangt u een offerte met alle kosten de cursus. Vergeet niet uw ID-bewijs mee te sturen.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de afdeling Basisopleiding via 0223 611 310 of stuur een e-mail. Of kijk opwww.staatsexamensnt2.nl
Het laatste nieuws
Onderwijsgroep Noordwest-Holland
Postbus 250, 1780 AG Den Helder

Telefoon: (0223) 611 310
info@onderwijsgroepnwh.nl
Wat en hoe

Dit traject is bedoeld ter voorbereiding op het afleggen van het Staatsexamen I of II. Om hieraan deel te kunnen nemen, dient u te beschikken over het startniveau A2. Als u slaagt voor het Staatsexamen bent u tevens ingeburgerd.

Het Staatsexamen bestaat uit 4 onderdelen: luisteren, spreken, schrijven en lezen.

Tijdens het traject Staatsexamen I of II bereiden cursisten zich voor op het examen met behulp van computerprogramma’s, proefexamens, gespreksoefentoetsen en schrijfopdrachten.

Werkwijze

U krijgt les in een taalcentrum in lesblokken van 10 weken. U werkt in groepen met een taalmethode die gericht is op het begeleid zelfstandig werken. Dit betekent dat u in eigen tempo kunt werken. De methode die we gebruiken bestaat uit werkboeken en digitale programma’s waarmee u ook thuis kunt werken.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door op onderstaande knop te klikken en het aanmeldformulier in te vullen en via post of e-mail op te sturen. Vervolgens wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek en ontvangt u een offerte waarin de totale kosten van het traject staan vermeld. Vergeet niet uw ID Bewijs mee te sturen!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling bedrijfsopleidingen, telefoon (0223) 611 310.


Kosten

De prijs van de cursus is afhankelijk van de duur van het traject en het aantal lesuren dat u nodig heeft. Dit wordt bepaald naar aanleiding van een intakegesprek en een toets. Na ontvangst van het inschrijfformulier, ontvangt u een offerte waarin de totale kosten staan vermeld. Wij informeren u graag hierover.

De toets die wordt afgenomen bij het intakegesprek kost € 110. Als u onze offerte accepteert, hoeft u de toetsingskosten niet te betalen. Wij brengen u dit bedrag alleen in rekening als u geen gebruik maakt van onze offerte.

De kosten voor de lessen bedragen € 13,25 per klokuur. Daarbij komen ook nog kosten voor leermiddelen en lesmateriaal.   

Als u verplicht moet inburgeren dan komt u in aanmerking voor een lening van DUO. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.duo.nl

Examen

Het Staatsexamen zelf wordt altijd afgelegd bij DUO. Daarvoor dient u zichzelf aan te melden. Voor inhoudelijke informatie over de trajecten Staatsexamen I & II kunt u contact opnemen met de afdeling Basisopleiding of kijken op www.staatsexamensnt2.nl